IS banner
RADIKALT FORUM 2011 PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Internationella Socialister   

Radikalt Forum 2011  4-6 mars – Idéer för att förändra världen!

Statsvetenskapliga Institutionen, Sprängkullsgatan 19


Radikalt Forum vill inspirera till motstånd och är en plats för ideologisk
debatt, diskussion och strategier om hur vi kan bygga en bättre värld.
Välkommen!


Några teman:rad_forum_2011_poster_small 

Välfärden, visioner och vänstern - Kampen mot nyliberalism
Egypten, Tunisien - Revolution i Mellanöstern
Vad är en socialistisk människosyn?
Marxism och religion
Pedagoger och facklig kamp
m.fl.

fullt program

Med bland andra:
Kajsa Ekis Ekman
Daniel Ankarloo
Per Björklund
Jan Hoby
John Molyneux


Alla möter på Statsvetenskapliga Institutionen, Sprängkullsgatan 19
Forumet är gratis. Kaffeförsäljning och bokförsäljning finns på plats.

Vi kommer att ha barnpassning om behov finns. Mejla i så fall Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den så snabbt som möjligt.

arrangör: Studentföreningen Internationella Socialister (i samarbete med ABF)

Fullt program nedan eller i pdf.

 

PROGRAM RADIKALT FORUM 2011

FREDAG 19.00 – 20.30: Marxism och religion
Hur kan religion förstås ur ett marxistiskt perspektiv? Vilken roll spelar religion i samhället och politiken idag? Varför är det viktigt för socialister att ha en förståelse av religion? Med Martin Kehlmeier.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LÖRDAG 12.00 – 13.30: Revolution och revolt i mellanösten
Mellanöstern omvandlas framför våra ögon och demonstrationer och proteströrelser över hela regionen samlar kraft. Vad står på spel? Vilka utmaningar väntar och vilka möjligheter finns för de som kämpar för ett fritt och rättvist samhälle? Med Per Björklund.

LÖRDAG 14.00 – 15.30: Vad är en socialistisk menniskosyn?
I ett samhälle där människan i allt fler situationer reduceras till en vara som kan köpas och säljas blir det allt viktigare att diskutera den människosyn som blir följden. Hur kan socialismen hjälpa oss med denna fråga? Hur ser socialismen på människan? Med Kajsa Ekis Ekman.

LÖRDAG 16.00 – 17.30: Vad menas med revolution?
Det pågår en revolution i Mellanöstern, från Tunisien till Egypten. Det omöjliga har blivit möjligt och revolution är plötsligt ett ord på allas läppar. Men vad innebär en revolution? Är det möjligt i väst?
Med John Molyneux, som kommer att tala på engelska.

LÖRDAG 18.00 – 19.30: Europa brinner! Erfarenheter från klasskampens Europa
Den ekonomiska krisen är långt ifrån över i Europa, där finanskrisens skulder omvandlats till nedskärningar i offentlig sektor och försämrade villkor för arbetare. Hur kan vi ta strid för välfärden och mot högerns klasskamp? Vi diskuterar med exempel från den kamp mot nyliberalismen som förs i Grekland, Irland och Danmark.
Med Thanasis Stavridis, Jan Hoby och John Molyneux. (Molyneux och Hoby kommer att tala på engelska)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SÖNDAG 12.00 – 13.30: Välfärden, visioner och vänstern
Av politiker får vi ständigt höra att det inte finns pengar till förbättring av offentlig sektor och samhället i stort. Vi får höra att ett av världens rikaste länder inte har råd, att vi står inför en åldringskris och att vi måste hålla budget. Daniel Ankarloo slår hål på myterna och diskuterar vänsterns viktiga vägval och behov av visioner.

SÖNDAG 15.00 – 15.30: Radikal facklig kamp
Just nu laddar den danska fackföreningsrörelsen för strid om pensionerna. I Sverige växer diskussionen om en ny facklig kamp på arbetsplatserna. Hur kan man som radikal vänster arbeta inom fackföreningsrörelsen? Vilka möjligheter finns det att starta radikala gräsrotsnätverk inom yrkesgrupper såsom pedagoger?
Med Jan Hoby och Per Andersson. (Hoby kommer att tala på engelska)

OBS! Parallella möten:
SÖNDAG 16.00 – 17.30: Fascism idag
Vad är fascism? Vilka skillnader och likheter finns med 1930-talet? Är SD och SDL (Swedish Defence League) en del av en ny fascistisk rörelse? Hur kan vi stoppa de högerextrema rörelserna som sveper över Europa idag? Med Amanda Tell och Åsa Hjalmers.

SÖNDAG 16.00 – 17.30: Marxism och konst
Med utgångspunkt i marxismen undersöker vi konstens betydelse för människans individuella och kollektiva utveckling. Hur kan vi med detta perspektiv förstå konsthistorien och analysera individuella verks mening och betydelse?
Med John Molyneux, som kommer att tala på engelska.

Vem är talare?:

Per Andersson är montör och fackligt aktiv inom Metall. Han medverkar i den nyutgivna antologin Hopsnackat, om praktiska erfarenheter av facklig kamp på arbetsplatsen.
Daniel Ankarloo är lektor i socialt arbete på Malmö Högskola och författare. Hans senaste bok Välfärdsmyter kom ut 2010.
Per Björklund är frilansjournalist som rapporterat från Kairo om den egyptiska student och arbetarrörelsen under flera års tid. Hans reportagebok Arvet efter Mubarak kommer ut i mars.
Kajsa Ekis Ekman är journalist och författare. Gav 2010 ut boken Varat och varan. Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan.
Åsa Hjalmers är redaktör för tidningen Antikapitalist.
Jan Hoby är vice ordförande för ett av Danmarks mest radikala fackförbund, pedagogförbundet LFS.
Martin Kehlmeier är medlem i Internationella Socialister och gymnasielärare i religion.
John Molyneux tidigare lektor på Portsmouth universitet men bor idag på Irland. Författare till flera böcker, bland annat Rembrandt and Revolution och pamfletter som The Future Socialist Society och What do we mean by revolution?
Thanasis Stavridis är aktivist i vänsterrörelsen och tidigare styrelsemedlem i läkarfacket i Grekland.
Amanda Tell är medlem i Internationella Socialister och aktiv i den antirasistiska rörelsen.

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se