IS banner
GNISTAN nr 33 PDF Skriv ut Skicka sidan

Det senaste numret av vår tidning Gnistan finns nu tillgängligt, för att bli prenumerant kontakta IS (instruktioner här), annars säljer vi den på stan vid lämpliga tillfällen. Flera av artiklarna finns även att läsa online.

VAD BÖR GÖRAS?

Vad är välfärdens kärna? Alliansen har oavsett krisens härjningar såklart inte slopat sin idé om att en nyliberal värld trots allt är möjlig, den behöver bara omformuleras något. Verkligheten har trängt sig på och den stora mängden varsel tvingar regeringen att tona ned talet om arbetslinjen och istället får vi inspirerat nyspråk av Littorin i form av ’värna välfärdens kärna’. Vad som händer med resten av välfärden låter han vara osagt. Reinfeldt kan kanske förtydliga innebörden med några väl valda ord från hans bok Det sovande folket utgiven 1993: “Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras”.

Läs mer...
 
DEN KELTISKA TIGERNS FALL PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Madeleine Johansson   

Den globala ekonomiska krisen har slagit hårt mot Irland. De så kallade keltiska tigeråren av ekonomisk uppgång är till ända. Arbetslösheten stiger i rekordfart och fler och fler lämnar landet för att söka sin lycka någon annanstans.

 

Läs mer...
 
KLIMATALTERNATIV PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Administrator   

Redan nu larmas det om att klimatförändringarna är värre än man tidigare trott och att de politiska åtgärderna inte är i närheten av det som behöver göras. Vad består då regeringens klimatpropositioner av? Lina Karlsson diskuterar vilka alternativ som är möjliga och nödvändiga för att hantera klimatförändringarna.

Läs mer...
 
HUR SER DET SVENSKA KLASSAMHÄLLET UT IDAG? PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Patrik Vulkan   

Idag framställs klass oftast som något gammalmodigt som inte längre präglar vårt samhälle i någon större utsträckning. Vad innebär då klass i krisens tidevarv? Hur ser en typisk svensk arbetare ut år 2009? Patrik Vulkan har intervjuat Stefan Schedin som är sociolog på Göteborgs universitet.

 

Läs mer...
 
GNISTAN nr 32 PDF Skriv ut Skicka sidan

 

 

 

 


 

 

 

Det senaste numret av vår tidning Gnistan finns nu tillgängligt, för att bli prenumerant kontakta IS (instruktioner här), annars säljer vi den på stan vid lämpliga tillfällen. Flera av artiklarna finns även att läsa online.

VAD BÖR GÖRAS?

Under en ekonomisk kris sprids alltid myten om att vi alla sitter i samma båt, men det är som bekant inte alla som ror och det läcker snabbt in vatten. Krisen visar propagandans makt för trots att de flesta anser att banker och inte lönearbetare skapat problemet, så är det metallarbetarna som ska acceptera lönesänkningar och kommunerna som ska göra nedskärningar. Finansvärlden ska inte betala något alls. Av oss avkrävs solidaritet med bilindustrin, staten Sverige, vårt näringsliv och våra banker, allt för den internationella konkurrenskraftens skull. Eller för att ta IF Metalls ordförande Stefan Löfvéns ord “en dag vänder det. Då gäller det att stå beredd inför den knivskarpa konkurrens som uppstår”. Vilka krav på uppoffringar ställer då Metall på den andra sidan? Inga. Metalls avtal om en arbetstidsminskning är en stor propagandaseger för arbetsgivarna. Metall ger utan några garantier på att få något i utbyte och har satt en boll i rullning som innebär en acceptans av att arbetarklassen ska betala priset för krisen. En lokal version av avtalet på Volvo cars har redan lett till faktiska lönesänkningar.

Läs mer...
 
«FörstaFöregående12345678910NästaSista»

Sida 5 av 11

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se