IS banner
GNISTAN nr 30 PDF Skriv ut Skicka sidan

VAD BÖR GÖRAS?

Att en av världens mest hatade och krigslystna politiker, George W Bush, ska ersättas av en svart president, Barack Hussein Obama, firas inte bara i USA utan över hela världen, från Kenya i Syd till Sverige i Nord. Slutet på Bush-eran och början på något nytt. Frågan är bara vad?

Läs mer...
 
HOPP OCH FÖRTVIVLAN - ERFARENHETER FRÅN 30-TALET OCH DAGENS KRIS PDF Skriv ut Skicka sidan

Noam Chomsky, som fyller 80 år denna månad, reflekterar över Barack Obamas valseger, dagens ekonomiska kris och barndomsminnen formade av 30-talets depression.

Läs mer...
 
GNISTAN nr 29 UTE PDF Skriv ut Skicka sidan

Det senaste nummret av vår tidning Gnistan finns nu tillgängligt, för att bli prenumerant kontakta IS (instruktioner här), annars säljer vi den på stan vid lämpliga tillfällen, tex på bokbord som vi arrangerar vid göteborgs universitet. Flera av artiklarna finns även att läsa online.


Plakatet med texten "Jump you fuckers!" utanför Wall Street summerar höstens stämning väl. I vanliga fall är det kanske inte den mest enande och mobiliserande parollen men bankkrisen har blivit en symbol för den giriga stölden av våra gemensamma resurser. Folk som i vanliga fall kallar sig opolitiska är förbannade över att se skattemedel förflyttas till banker och spekulanter. Även de svenska bankerna utlovas hjälp trots de miljardvinster de gjort de senaste åren. Bara i år har SEB en vinst på 8 miljarder, Nordea drog in 20 miljarder och Swedbanks vinst kan översättas till 30 miljoner per dag. Ord som bidragsfusk och bankrån har fått en ny mening.

Läs mer...
 
SYSTEMKRIS: EKONOMISKT TUMULT OCH ÄNDLÖST KRIG PDF Skriv ut Skicka sidan

Mot bakgrund av den djupaste ekonomiska krisen sedan 1929 års börskrasch analyserar Alex Callinicos vilka faktorer som driver världen mot ökad politisk instabilitet

 

Läs mer...
 
HÖGT PRIS FÖR 20 ÅR AV NYLIBERALISM PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Mattias Nylund   

De senaste tjugo åren har vi dagligen fått höra om vikten av att avreglera välfärden och det gemensamma ägandet. Det har sagts att de offentliga utgifterna måste minska, att rättigheterna för sjuka och arbetslösa måste strypas och att kapitalet måste släppas ”fritt”; annars är vi dömda till en undergång utan tillväxt. Det har sagts att detta varit den enda vägen och de politiska etablissemangen, socialdemokrater som borgare, har varit rörande överens med kapitalet om grunddragen i hur samhället skall omvandlas. Nu kan vi se vart det lett, till ett samhälle som präglas av kris på snart sagt varje område; finansiell kris, nedskärningar av offentlig sektor, segregation och ökad rasism, arbetslöshet, ökade klasskillnader och därmed även ökad utslagning och fattigdom.

Läs mer...
 
«FörstaFöregående12345678910NästaSista»

Sida 9 av 11

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se